Banja Vapa

Putovanje ka zdravlju i opuštanju vodi vas do Banje Vape!

(Tošine Banje)

Dobrodošli u čudesni svet Tošine banje – tajanstvenog bisera nedaleko od Zlatibora, poznatog i kao banja Vapa. Ovaj izuzetan turističko-banjski objekat, započet sredinom sedamdesetih godina, nosi za sobom fascinantnu priču. Iako nedovršen, njegov neobičan izgled privlači pažnju i dopunjuje turističku ponudu Zlatibora.
Tosina-banja 1
Tošina banja je okružena netaknutom prirodom i smeštena u blizini sela Rožanstvo, gde se Toša Lazović, vizionar i rodni stanovnik, rodio davne 1914. godine. Kroz sve ratove i izazove, Toša je održao svoju viziju izgradnje banjskog lečilišta – vile kojom će Zlatibor biti ponosan. Iako njegova smrt zaustavila gradnju, ostaci ogromnih betonskih kula koje se uzdižu sa krova, smeštajnog pansiona, bazena sa termalnom vodom i mostova nad slapovima i dalje stoje kao podsjetnik na tu veliku zamisao. Tošina ideja je bila ispred svog vremena i ukazivala na prosperitetnu budućnost Zlatibora, sa proširenjem turističke ponude i vilom koja bi bila zabeležena na svakoj putničkoj slici. Posebno važno je bilo i korišćenje lekovite vode koja izvire u banji.
Njegova posvećenost izgradnji banje nije stala samo na objektu. Toša je takođe mislio i o putu koji bi povezao banju sa centrom Zlatibora. Izgradio je oko kilometar puta, a meštani sela Rožanstvo su se pridružili podržavajući njegovu ideju i finansijski pomažući. Ova sloga meštana Zlatibora rezultirala je zajedničkim ulaganjem nekoliko stotina hiljada evra u izgradnju banje. Podigli su pet spratova zlatiborskog dvorca okruženog lekovitom termo-mineralnom vodom. Ova bajkovita zamisao, sa prostranim dvorcem na pet nivoa, širokim terasama poput drevnih visećih vrtova, kulama na vrhu i crvenom fasadnom ciglom, oduševljava posetioce. Ispred dvorca se nalazi poruka koja svedoči o moći banjske vode i njenoj sposobnosti da leči devet različitih bolesti.
Banja Vapa izvor lekovite vode
Toša je ostao u sećanju meštana kao čudesni starac koji je voleo svoju zemlju. Banja Vapa je postojala još od turske vladavine, a najstariji se sećaju da je pre Drugog svetskog rata na tom mestu bio bazen u kojem se narod redovno kupao. U 70-im godinama, meštani sela Rožanstvo odlučili su da izgrade veliko kupatilo, a Tošo je pružio svoju snažnu podršku. Uz pomoć oko 25 meštana koji su poklonili zemlju za izgradnju, Tošo je uložio značajna sredstva i trud. Međutim, sporovi oko zemljišta i vlasništva zaustavili su gradnju 1999. godine, nakon čega su objekti prepušteni propadanju. Mnoge stvari su ukradene, a banja Vapa je ostala neiskorišćena i tužna.
Iako nikada nije ostvarena u potpunosti, vredi posetiti Tošinu banju i doživeti njen čarobni duh. Kada posetite Zlatibor i njegovu okolinu, ne zaboravite ovo uspavano mesto i njegov lekoviti potencijal. Tošina banja nosi sa sobom priče, ideje i lepotu koja će vas očarati, dok istražujete sve što Zlatibor može ponuditi.
Vodopad Gostije

Vodopad u Gostilju

Stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake, čine impresivnu sliku ove oaze netaknute prirode. A kao kruna svega – vodopad! Mlaz vode koji pada sa oko 20 m dominira ovim prostorom.

DETALJNIJE

Vodopad Gostije

STOPIĆ PECINA

Stopića pećina se nalazi na severnoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Udaljena je 250 km od Beograda, 30 km od Užica, a od turističkog centra Zlatibora udaljena je svega 19 km. Iznad pećine prolazi magistralni put Zlatibor-Sirogojno, od koga je uređena prilazna staza do same pećine.

DETALJNIJE

Vodopad Gostije

SELO SIROGOJNO

Dvadeset šest kilometara od turističkog centra Zlatibor, u selu Sirogojno je jedini muzej na otvorenom u Srbiji “Staro selo”. Radovi na formiranju ovog muzeja počeli su 1979. godine. Na lokaciju od pet hektara, pored crkve Svetog Petra i Pavla, prevučene su iz svih delova Zlatibora stare brvnare, kako bi se ovde prezentovale i čuvale.

DETALJNIJE